Haas

 
         Haas (Lepus capensis)                      


De kop-romplengte van de haas is 40-70cm, de lengte van de staart is 7-11cm. Het gewicht van een haas is tussen de 2-7kg. De vacht is geelachtig bruin met grijs gemĂȘleerd, onderdelen en staartonderzijde wit. De haas heeft bijzonder lange oren met zwarte eindrand. De achterpoten zijn veel langer en krachtiger dan voorpoten.

De haas is vooral schemering- en nachtactief; beweegt zich met grote sprongen voort, zigzaggend bij achtervolging. Hij leeft solitair.

De haas leeft uitsluitend van plantaardig voedsel: grassen, kruiden, twijgen, bessen, paddestoelen, boomvruchten, graankorrels en bodemvruchten.

De paartijd is van januari tot augustus; de draagtijd is 42 dagen; de haas heeft 3-4 worpen per jaar met 2-5 volledig behaarde jongen die al kunnen zien en die na enkele uren kunnen lopen; ze worden 3 weken gezoogd en zijn na 4 weken zelfstandig.

Hazen worden vaak voor knaagdieren aangezien, maar behoren eigenlijk tot de haasachtigen. De beide diergroepen zijn echter in het geheel niet aan elkaar verwant. De enige overeenkomst zijn de knaagtanden maar ook hierin is duidelijk verschil: hazen hebben in de bovenkaak 4 snijtanden in tegenstelling tot de knaagdieren die er maar 2 hebben.
Bovendien maken hazen bij het eten zijdelingse bewegingen met hun gebit en zullen ze nooit het voedsel met de voorpoten vasthouden, zoals dat bij de meeste knaagdieren het geval is.


 De wildbeheereenheid is de vereniging van lokale jachthouders en jagers die uitvoering geeft aan verantwoord en duurzaam wildbeheer.